”Gröna bakterier” eko-städar i Mumbai

Biologiska rengöringsmedel håller rent, tar bort lukt, spar vatten och skonar miljön!

Terminal 2 på Mumbai International Airport städas med biologiska rengöringsmedel! Golv, ytor, toaletter och urinoarer hålls rena och luktfria med hjälp av aktiva mikroorganismer – som arbetar dygnet runt. Det innebär att 400 000 kvadratmeter flygplats nu städas mycket hållbart och miljövänligt.

Mumbai är Indiens folkrikaste stad – med över 12 miljoner innevånare – samt landets ekonomiska och kulturella centrum. Genomströmningen i flygplatsen är mycket hög. Ungefär 90,000 personer anländer eller avreser därifrån varje dag. Det är lätt att förstå svårigheten med att hålla 200 offentliga toaletter och andra utrymmen kontinuerligt rena och fräscha.

Det är också lätt att förstå den initiala tveksamheten inför att ersätta kraftfulla kemikalier med miljövänlig bioteknik. Skulle dessa bakterier och deras enzymer överhuvudtaget göra någon nytta?

Absolut! skulle det visa sig.

Gynnsamma bakterier spar vatten samt ersätter kemikalier och parfym

Rengöringsmedel som innehåller ammoniak-ätande Bacillus-sporer håller mer effektivt rent än någon annan tidigare prövad lösning. ”Vi använder inte citrongräs eller lavendel eller någon annan eterisk olja för att dölja lukterna. Den ammoniak som genereras genom ansamlingen av urea omvandlas av bakterierna till kväve så snart toaletterna används.”, berättar en talesperson för flygplatsen. Även lab-tester bekräftar att toaletterna verkligen är renare.

Den miljövänliga flygplatsterminalen är den första i landet att överge kemikalier till förmån för skonsamma biologiska lösningar. Förhoppningsvis följer fler efter! Ekostädningen spar nu 100 000 liter vatten varje dag, bara i denna enda terminal. 

Vi på Bioteria använder redan samma typ av mikroorganismer i fettavskiljare, avfallsutrymmen och storköksventilation – och vi har gjort det i över 20 år; överallt där fett och smuts ansamlas och lukt uppstår. På så sätt har vi hjälpt till med att minska både samhällets kemikalieanvändning och koldioxidutsläppen från tunga tömningstransporter. Tillsammans – och med bioteknikens hjälp! – kan vi åstadkomma en betydligt grönare framtid.

För att veta mer om våra biosystem

Kontakta oss!

 

P.S. Den som vill ekostäda sitt hem redan idag kan med fördel vända sig till Pure Effect – ett svenskt företag som erbjuder hållbara probiotiska städprodukter.