USE CASE

Runö Möten & Events skapar en hållbar mötesplats

En kort biltur från Åkersberga centrum, vid Näsuddens naturreservat norr om Stockholm, ligger Runö Möten & Events. Sedan 1952 har människor besökt halvön för konferenser, affärsmöten, utbildningar och avkopplande weekendbesök i de stora mångfacetterade lokalerna.

En kort biltur från Åkersberga centrum, vid Näsuddens naturreservat norr om Stockholm, ligger Runö Möten & Events. Sedan 1952 har människor besökt halvön för konferenser, affärsmöten, utbildningar och avkopplande weekendbesök i de stora mångfacetterade lokalerna.

  • Konferensdelen är vår huvudverksamhet men vi anordnar även andra typer av event som bröllop, fester och bruncher. Jag brukar säga att vi kan ta emot allt från två personer för ett enskilt affärsmöte till flera hundra gäster i vår eventhall, berättar Camilla Bäckström, hotelldirektör på Runö Möten & Events.

Att driva både konferens-, hotell- och restaurangverksamhet kräver ett mycket välsmort maskineri. Från det dagliga gästbemötandet till att bakomliggande system och infrastruktur fungerar som det ska. På Runö Möten & Events tar personalen en särskild stolthet i att alltid ligga i branschens framkant och lyfter gärna frågor som miljö, hållbarhet och kvalitet. Mats Andersson är verksamhetens fastighetschef och besöker årligen mässor för att möta potentiella partners och leverantörer. Det var på en av dessa mässor som han mötte Bioteria för första gången.

  • Hållbarhetsfrågan inom hotell och konferens är självklar, både för oss och våra gäster. Därför letar vi ständigt efter nya smart lösningar för att förbättra vår verksamhet och i förlängningen även den gästmässiga upplevelsen, förklarar Mats.

Redan vid det första mötet med Bioteria fastnade Mats för möjligheten av att kunna få ner antalet tömningar av verksamhetens fettavskiljare och minska ansamlingarna av fett.

  • Jag tyckte själva biotekniken lät intressant både ur ett innovations- och resultatmässigt perspektiv. Om vi kan göra en viktig insats för miljön, utan att det försämrar upplevelsen för gäster och personal, och har positiv inverkan på ekonomin, då genomför vi den, fortsätter Mats.

Det första installationen som gjordes var av Bioterias bakterier i anläggningens nuvarande fettavskiljare. Mats och Camilla märkte snabbt hur behovet av underhåll på avloppen minskade och efter ett års tid var antalet tömningar av fettavskiljaren nere på en fjärdedel jämfört med tidigare år.

  • Lukten från en tömning är inte angenäm, och vi är därför tacksamma över att kunna bespara personalen och gästerna från den så mycket som möjligt. Bioteria gör regelbunda servicebesök och snart får vi även fjärrövervakning på systemet, det kommer göra oss ännu mer proaktiva i vårt underhållsarbete, säger Camilla.

Efter de goda resultaten med fettavskiljaren har Bioteria påbörjat en installation i kökets ventilation. I soprummen, som tidigare baserades på UV-rening för att få bort dålig lukt och ohyra, finns nu bioteknik installerad. Det har minskat elförbrukningen och generar inte heller någon ozongas.

  • Samarbetet med Bioteria har varit mycket positivt och tillsammans fortsätter vi förbättra Runö Möten & Events. För oss är hållbarhetsarbetet mer än ett dokument, det ska genomsyra hela verksamheten och vara genuint bland medarbetare, säger Camilla.

Som ett intyg för sitt hållbarhetsarbete vann Runö Möten & Events det Svenska Mötespriset år 2023 för Årets Hållbarhetsinitiativ.

Motiveringen var följande:

“Svenska Möten vill vara en del av lösningen till den hållbara och cirkulära framtiden. För detta behövs inspiration och idéer som kan delas vidare till så många som möjligt. Årets Hållbarhetsinitiativ går till Runö Möten & Events ”… som under lång tid och med ett högt engagemang på ett systematiskt sätt förenat teknisk utveckling med hållbarhet”.

  • Vi är oerhört stolta över vinsten och vi vill fortsätta inspirera andra till att aktivt söka upp och faktiskta våga prova på nya lösningar. Det finns mycket god hjälp att få när det kommer till att ställa om till en mer hållbar verksamhet, avslutar Camilla Bäckström.

Dela på sociala medier

Tillsammans med våra kunder får vi samhällets kretslopp att flöda

Luleå kommun övergår till en hållbar fetthantering

För att komma ner till noll i klimatpåverkan till år 2040 har Luleå kommuns infrastruktur- och serviceförvaltning u […]

Läs mer

Telge Fastigheter gör Södertälje till en mer hållbar kommun

I Södertälje bedrivs ett aktivt arbete för att förbättra kommunen inom hållbarhet och miljö. 2023 slutade Södert […]

Läs mer

Stora Skuggans Värdshus – restaurangen med ett riktigt kretsloppstänk

Ute vid Norra Djurgårdens grönskande parkområden ligger Stora Skuggans Värdshus. Här har Carola Magnusson i många […]

Läs mer

Senaste nytt inom Bioteria och utvecklingen av miljöteknik

Bioteria presenterar ett nytt varumärke

23.12.13

Go Green under Black Week

23.11.06

Charlotta Buch presentera bioteknik på Almedalen 2023

Bioteria lyfter det dolda fettproblemet på Almedalen

23.07.03