Coronakrisen ger problem även i soprummen

Vissa saker består oförändrade genom coronakrisen. Till exempel så äter vi oss mätta precis som vanligt och vi fortsätter producera matavfall och sopor. Det verkar till och med som om vi producerar betydligt större mängder hushållssopor nu. Människor är hemma – och det märks, inte minst på återvinningscentralerna där man knappt kan ta emot allt som rensas ur hem, förråd och vindar. Behovet av effektiv avfallshantering har definitivt inte minskat. Tvärtom! På många håll har den bristande kapaciteten blivit uppenbar och redan orsakat problem i form av överfulla kärl, lukt och skadedjursinvasion.

Det innebär också att de luktproblem man eventuellt hade under förra årets sommarvärme snart kommer att uppenbara sig igen, kanske kraftigt förvärrade. Nu är det vår, solen har återvänt och det är ett utmärkt tillfälle att se över sina avfallslösningar, även utan kris. Nu är det än mer angeläget.

Illaluktande utrymmen skapar vantrivsel

Det fodras inte mycket för att ett avfallsutrymme ska upplevas som misskött och otrevligt. Det räcker med dålig lukt i det första andetaget innanför dörren. Och dålig lukt är något som uppstår snabbt; i synnerhet när det är varmt. På en illaluktande plats vill ingen stanna och lägga tid på källsortering. Stress och brådska i soprummet leder till ökat slarv och mindre omsorg om platsen, hygienen och renligheten. Detta kan i sin tur förvärra problem med överfyllda kärl, smuts, skräpighet och – naturligtvis – med lukt.

Hur skapar man då positiva känslor i ett avfallsutrymme?

Sammanfattningsvis så behöver själva utrymmet vara välplanerat, lättstädat och luktfritt. Sopkärlen måste vara lättåtkomliga och organiserade på ett genomtänkt och begripligt sätt. Det kräver en del planering – och konkreta åtgärder för luktkontroll.

Läs våra fem viktigaste råd!

Biologisk luktkontroll skapar snabbt en fräsch och välkomnande känsla!

Den som öppnar dörren till ett avfallsutrymme vill mötas av en ren och hygienisk lukt! I centrum för alla våra avfallslösningar står ORS BioSystem; vårt system för biologisk luktkontroll. Principen är enkel: Problemet med lukt orsakas av oönskade mikroorganismer – och det kan lösas med hjälp av gynnsamma mikroorganismer. Våra särskilt utvalda bakterier doseras regelbundet över avfallsbehållarna, bryter effektivt ner avfallet och håller de oönskade bakterierna i schack. Men våra bakterier producerar själva inga illaluktande ämnen.

Läs mer om våra luktfria soprum i Väsby.

Kontakta Bioteria så hjälper vi dig ta itu med dina avfallslösningar! Innan de uppstår. Igen.

Kontakta oss!