ORS BioSystem luktkontroll i soprum

Bioterias Biobod- en flexibel miljöstation för effektiv källsortering

Vi vill förändra världen!! – vi tänkte börja i soprummet…

Illa fungerande avfallsutrymmen har en förmåga att skapa sällsynt stort obehag. Det blir kladdigt, smutsigt och invaderat av ohyra. Och det luktar! Men man måste fortfarande gå dit med sina sopor. Ett avfallsutrymme ska kunna glömmas bort. Det ska bara fungera.

Bioterias Biobod ser minsann inte mycket ut för världen. Men det är inte heller meningen! Den ska kunna smälta in i alla miljöer, utan att dra uppmärksamheten till sig. Det unika med Bioboden ligger i dess funktionella design och i valet av material. Alla material har unika egenskaper som gör dem särskilt lämpade i sitt sammanhang. Bioboden är självförsörjande på el. Den är arkitektritad. Den är utrustad med modern och miljövänlig bioteknik.

Så mycket omsorg om ett soprum? Ja! – eftersom vi vet att grunden till ett konsekvent miljötänkande läggs i det fördolda, på livets mest oglamorösa och vardagliga områden. Sopsortering, avfallshantering, avloppsystem, fettavskiljare. Där kan vi verkligen göra en stor och betydande skillnad!

En hållbar byggnad in i minsta detalj

Biobodens ytterväggar är tillverkade av högtryckslaminat (high-pressure compact laminate, HPL), framställt av Trespa. Vid sidan av sina mer spektakulära globala projekt tillverkar Trespa även blygsamma plattor – men med särskilt åtråvärda egenskaper. Dessa plattor använder vi när vi bygger vår Biobod. Det motståndskraftiga kompositmaterialet står emot alla tänkbara väderförhållanden i ett hårt, nordiskt klimat – inklusive påfrestningar som skadedjur, surt regn och klotter. Plattorna har en särskilt tät ytstruktur som gör dem lätta att rengöra. De är återvinningsbara, lätta och flexibla.

De stolpar som utgör Biobodens struktur består av cederträ. Ceder är motståndskraftigt mot röta och behöver inte behandlas med kemikalier. Det är formstabilt och underhållsfritt. Det vrider sig inte eller spricker, och utgör dessutom en ekologisk metod att bekämpa ohyra eftersom träet innehåller ämnen som avskräcker insekter. Alluminiumnät skyddar mot större skadedjur.

04.Stor_Biobod_Genomskärningv_liten.jpg

Bioteknik!

ORS Biosystem består av en biologiskt aktiv produkt, spraymunstycken som placeras där de behövs samt ett styrskåp som reglerar doseringen av bioprodukten.

Den biologiska produkten innehåller en unik sammansättning av bakterier som bryter ner fett och organiskt material utan att producera illaluktande ämnen. Våra mikroorganismer är speciellt utvalda för att förbli aktiva under varierande förhållanden. De motstår kyla: Bioprodukten kan frysa och bakterierna återupptar sitt arbete på nytt när den tinar upp. Genom att tillföra rätt sorts bakterier försvinner luktproblemet och de oönskade bakterierna förhindras från att åter etablera sig – genom att konkurreras ut. Bioterias produkter är miljövänliga och ofarliga för människor och djur.

Ekonomi och miljö

Bioterias BioBod skapar ett utrymme som är lätt att använda: enkelt att underhålla, överblickbart och rationellt. Miljöhänsyn och tanken på hållbara kretslopp har styrt varje steg i utvecklingen av Bioboden. Detta präglar även framställningen; i varje led, genom hela tillverkningskedjan. 

Rengöring och luktbekämpning utförs med hjälp av levande mikroorganismer och de enzymer de producerar. Bioteknik gör kemi överflödig och eliminerar behovet av både kylanläggningar och ozon. Biologiska metoder är skonsamma och hållbara. De spar energi – och de spar pengar.

Läs mer om biologisk luktkontroll

Dela på sociala medier

Tillsammans med våra kunder får vi samhällets kretslopp att flöda

Luleå kommun övergår till en hållbar fetthantering

För att komma ner till noll i klimatpåverkan till år 2040 har Luleå kommuns infrastruktur- och serviceförvaltning u […]

Läs mer

Runö Möten & Events skapar en hållbar mötesplats

En kort biltur från Åkersberga centrum, vid Näsuddens naturreservat norr om Stockholm, ligger Runö Möten & Even […]

Läs mer

Telge Fastigheter gör Södertälje till en mer hållbar kommun

I Södertälje bedrivs ett aktivt arbete för att förbättra kommunen inom hållbarhet och miljö. 2023 slutade Södert […]

Läs mer

Stora Skuggans Värdshus – restaurangen med ett riktigt kretsloppstänk

Ute vid Norra Djurgårdens grönskande parkområden ligger Stora Skuggans Värdshus. Här har Carola Magnusson i många […]

Läs mer

Senaste nytt inom Bioteria och utvecklingen av miljöteknik

Bioteria presenterar ett nytt varumärke

23.12.13

Go Green under Black Week

23.11.06

Charlotta Buch presentera bioteknik på Almedalen 2023

Bioteria lyfter det dolda fettproblemet på Almedalen

23.07.03