bioconcept city

Bioteknik, biotillverkning och hållbarhetens genombrott!

Den fjärde industriella revolutionen

Bakterier är små högeffektiva biokemiska fabriker som tillverkar mängder av biologiska kemikalier till nytta för människan – och som vida överträffar människans egna lösningar. Bakterier, jäst, svampar och alger kan tillverka allt från bränsle och mediciner till enzymer och nedbrytbara, rent producerade material. Ett exempel är bioplast, biologiska polymerer med plastegenskaper, tillverkade av levande bakterier. Vi brukar sammanfatta utvecklingen som en Biorevolution, och vi på Bioteria är stolta över att leda den inom vårt specifika – om än synnerligen oglamorösa – område.

Biorevolutionen är i sin tur en huvudströmning inom vad som kallas “Den fjärde industriella revolutionen.

Den första använde vatten och ånga för att mekanisera produktionen, den andra använde elektrisk ström för att möjliggöra massproduktion, den tredje – i vars slutfas vi befinner oss nu – använder elektronik och informationsteknologi för att automatisera den moderna produktionen. Den fjärde kan vi än så länge bara föreställa oss, men vi kan redan nu se möjligheterna ta form: Den kommer att sammansmälta vitt skilda företeelser i den fysiska och digitala världen med innovationer inom mikrobiologi och bioteknik.

Något av det absolut mest intressanta är biologisk materialteknik – möjligheten att odla framtidens nya material inne i levande system. 

Den fjärde industriella revolutionen kan rädda oss från effekterna av de tre föregående. Miljöförstörande teknik och kemikalier kommer att kunna fasas ut till förmån för material, substanser och produkter som tillverkats utan fossila bränslen och med en bråkdel av den energi som krävs idag.

De nya fabrikerna är levande mikroorganismer 

I slutet av november hölls Biofabricate 2016 – the annual summit for the emerging world of grown materials; det tredje årliga mötet mellan visionära utvecklare och företagsledare inom biotillverkning.

Biotillverkning är ett exceptionellt tvärvetenskapligt fält som förenar mikrobiologi, bioteknik, digital teknologi och design i syfte att konkret förbättra världen genom miljövänlig framställning av hållbara produkter. Dagens syntetiska material grundas på petroleum, vilket blir en allt större belastning för företag som kan anklagas för att utarma jordens miljö och resurser. Ansvarslöshet är inte längre förenligt med hög status, lyx, coolhetsfaktor eller något annat positivt som företag vill förknippas med.

Det har fått företag som NorthFace och Adidas att gå från ord till handling. Under Biofabricate 2016 presenterade båda företagen stora genombrott för tillverkningen spindelsilke – som kan produceras av levande bakterier medan dessa livnär sig på socker.

NorthFace kommer snart att presentera sin första jacka; Moon Parka, tillverkad av spindelsilke. Adidas kunde redan visa upp Adidas Futurecraft Biofabric – ett par löparskor som tillverkats helt av spindelsilke, med sulor av återvunnen plast från havet. 

Biotillverkning och biomimetik – konsten att efterlikna naturliga material, substanser och strukturer – kommer att möjliggöras i industriell skala med hjälp av mikroorganismer. Bioteknik kommer att föra oss närmare hållbarhetens genombrott – och det kommer att gå allt snabbare.

Dela på sociala medier

Tillsammans med våra kunder får vi samhällets kretslopp att flöda

Luleå kommun övergår till en hållbar fetthantering

För att komma ner till noll i klimatpåverkan till år 2040 har Luleå kommuns infrastruktur- och serviceförvaltning u […]

Läs mer

Runö Möten & Events skapar en hållbar mötesplats

En kort biltur från Åkersberga centrum, vid Näsuddens naturreservat norr om Stockholm, ligger Runö Möten & Even […]

Läs mer

Telge Fastigheter gör Södertälje till en mer hållbar kommun

I Södertälje bedrivs ett aktivt arbete för att förbättra kommunen inom hållbarhet och miljö. 2023 slutade Södert […]

Läs mer

Stora Skuggans Värdshus – restaurangen med ett riktigt kretsloppstänk

Ute vid Norra Djurgårdens grönskande parkområden ligger Stora Skuggans Värdshus. Här har Carola Magnusson i många […]

Läs mer

Senaste nytt inom Bioteria och utvecklingen av miljöteknik

Bioteria presenterar ett nytt varumärke

23.12.13

Go Green under Black Week

23.11.06

Charlotta Buch presentera bioteknik på Almedalen 2023

Bioteria lyfter det dolda fettproblemet på Almedalen

23.07.03