Kattnos

Luktfria miljöhus utvärderas i Väsby

Det är näsan som avgör om vi tycker ett miljöhus är rent, trivsamt och välskött – och det redan vid första andetaget innanför dörren. 

Just nu pågår ett försök med luktfria soprum i Väsby, där Bioteria installerat ett biologiskt system för luktkontroll.

Det kan vara hur välstädat som helst, men luktar det illa därinne upplever vi automatiskt att det är en smutsig plats som vi gärna vill lämna så snart det går. Det är en naturlig reflex: lukten av sopor är en varningssignal som säger att ”här pågår förruttnelseprocesser som kan vara skadliga!”

Orsaken till den elaka lukten är de bakterier som bryter ner matrester och matavfall. De frigör ämnen som innehåller bland annat svavel – ämnen vi reagerar på även i mycket små mängder. Detta gör luktproblem i ett avfallsutrymme till något av det viktigaste att åtgärda. I synnerhet om man vill att folk ska uppehålla sig där, källsortera och känna att de gör något bra och meningsfullt för miljön!

”- Förhoppningsvis gör denna satsning att man källsorterar bättre och inte bara stressar därifrån. Vi vill att folk får en mer positiv känsla av soprum”, säger Dick Bjälkestrand, kvartersvärd för Väsbyhem. ”Redan nu kan man märka att det luktar renare och jämför man med andra soprum så luktar det klart bättre här.”

Testet har pågått i drygt tre veckor och reaktionerna från de boende på de ”biologiska sopduscharna” är mycket positiv.

Luktfria, gynnsamma bakterier ersätter de som skapar dålig lukt

Tio gånger i timmen duschas en dos biologisk produkt över sopkärlen. De gynnsamma bakterierna bryter ner fett och matrester utan att producera lukt – samt håller de oönskade bakterierna borta. Bakterierna i bioprodukten är helt ofarliga och skonar miljön. Biologisk luktkontroll ersätter samtliga alternativa metoder – som kyla, kemiska medel eller ozonaggregat.

Ingen dosering sker då någon är närvarande i utrymmet. Det automatiska systemet är kopplat till belysningen, som aktiveras först då någon öppnar dörren.

”– Det var fräscht innan med, men det är bättre nu såklart. Det känns kul att vi blev utvalda att testa och vårt soprum är nog det bästa, och fräschaste, jag sett hittills i mitt liv”, säger Erik, som bott hos Väsbyhem i tolv år.

Detta soprum är det första i sitt slag i Väsby – men om försöket utfaller väl kan tekniken spridas till fler.

Läs mer ORS-BioSystem

 

Guide  Fristående miljöhus   - snabbt, billigt och enkelt! Ladda ner