Coronakrisen leder till större fettberg i avloppssystemen (!)

Som om det inte redan vore nog? Kan detta virus skapa problem ända ner i avloppet? Dessvärre har det visat sig att – ja! Coronakrisen har både lett till beteendeförändringar och en mängd nya vanor, varav vissa har visat sig gynna fettberg.

Det hänger samman på följande sätt:

Bara detta att människor är hemma om dagarna skapar ökade påfrestningar på avloppsystemet. Matlagning i hemmet leder till mer fett i avloppet och mer matavfall. Det märks också i soprummen (och även på återvinningscentraler).

Restauranger har fettavskiljare (i alla fall i Sverige), så det faktum att människor äter mindre på restauranger leder till att mindre fett totalt kan fångas upp.

Bruket av allehanda desinfektionsmedel har givetvis ökat, men även bruket av engångsartiklar som våtservetter. I själva verket har coronakrisen lett till ett våldsamt uppsving i bruket av våtservetter! Dessvärre spolas de ofta ner efter användningen. Våtservetter var redan ett av de riktigt stora problemen för all världens avloppsystem. Nu har det vuxit.

Om fettet fungerar som murbruk så fungerar våtservetterna som armering. Enorma fettberg kan byggas upp tack vare kombinationen! Dessa fettberg måste spolas bort med högtryck eller i värsta fall grävas bort av personal på platsen för katastrofen. Kostnaderna är skyhöga. Städernas avloppssystem – ofta både underdimensionerade och föråldrade – dignar under bördan (tillsammans med skattebetalarna).

Sedan har vi fenomenet med den globala hamstringen av toalettpapper

Folk tycks inte haft något val i vissa fall; finns det inget toalettpapper att få tag på får man använda våtservetter! Eller näsdukar, pappershandukar, bomullsrondeller..! Problemet är att ingenting av detta är spolbart. Det löser inte upp sig som toalettpapper, utan förenar sig med fett och skräp och blir till beståndsdelar i allt större fettberg.

Nu tycks dock toalettpappershamstringen vara över för den här gången och människor har återgått till ett mer rimligt förhållningssätt. Förhoppningsvis tänker man också litet extra innan man häller fett i vasken..! Och förhoppningsvis har vi snart tagit oss igenom hela denna kris. Håll ut!

Dela på sociala medier

Tillsammans med våra kunder får vi samhällets kretslopp att flöda

Luleå kommun övergår till en hållbar fetthantering

För att komma ner till noll i klimatpåverkan till år 2040 har Luleå kommuns infrastruktur- och serviceförvaltning u […]

Läs mer

Runö Möten & Events skapar en hållbar mötesplats

En kort biltur från Åkersberga centrum, vid Näsuddens naturreservat norr om Stockholm, ligger Runö Möten & Even […]

Läs mer

Telge Fastigheter gör Södertälje till en mer hållbar kommun

I Södertälje bedrivs ett aktivt arbete för att förbättra kommunen inom hållbarhet och miljö. 2023 slutade Södert […]

Läs mer

Stora Skuggans Värdshus – restaurangen med ett riktigt kretsloppstänk

Ute vid Norra Djurgårdens grönskande parkområden ligger Stora Skuggans Värdshus. Här har Carola Magnusson i många […]

Läs mer

Senaste nytt inom Bioteria och utvecklingen av miljöteknik

Bioteria presenterar ett nytt varumärke

23.12.13

Go Green under Black Week

23.11.06

Charlotta Buch presentera bioteknik på Almedalen 2023

Bioteria lyfter det dolda fettproblemet på Almedalen

23.07.03