Städa och skydda hemmet med gynnsamma bakterier!

När bakterierna elimineras lämnas fältet fritt för svamp

”- Kanske skrubbar de bort alla bakterier och då får vi den här stora öppna ytan som svamp kan växa på; kanske är [svampen] även på väg att bli mer motståndskraftig mot de städprodukter vi använder.”

Så funderar Laura-Isobel McCall, en biokemist vid University of Oklahoma, som nyligen, tillsammans med kollegor, publicerat en forskarstudie i Nature Microbiology (4/11 2019).

Hon och hennes forskargrupp har studerat hur det moderna stadslivet påverkar förekomsten av bakterier och andra mikroorganismer i människors hem. De har besökt Peru och Braslien, och där jämfört de mikroskopiska ekosystem som etablerat sig hem längs en glidande skala av urbanisering – från hyddor i regnskogen, över landsbygdens hus till moderna lägenheter i storstadsmiljöer.

”- Vi förväntade oss allt färre arter av mikroorganismer med ökande urbanisering, men det är inte alls vad vi funnit när det gäller svamp.”, konstaterar McCall. Artrikedomen bland svampar visade sig vara absolut störst hemma hos stadsborna.

Vad kan då detta bero på? Svaret verkar vara idogt städande, bakteriedödande städprodukter och modern livsstil.

Ett inbjudande tomrum är inte det mest hygieniska

Många städprodukter är specifikt bakteriedödande och röjer i själva verket vägen för andra mikroorganismer som är svårare att döda – exempelvis svamp, som har tjockare cellväggar. Moderna lägenheter verkar också skapa en miljö gynnsam för svamp; koldioxid ansamlas och ljuset är inte så starkt. Vi lever också skyddade från en mer naturlig bakterieflora och är omgivna av kemiska produkter.

Rengöringsmedel som grundas på bioteknik fungerar på ett annat sätt än de kemiska. Istället för att rengöra genom att eliminera bakterier så tillförs särskilt utvalda, gynnsamma bakterier som dels bryter ner smutsen, dels upptar utrymmet – och bildar en aktiv, skyddande biofilm.  I stället för att utplåna allt liv sker ett byte av bakterier. Ett tillfälligt tomrum fylls nämligen snabbt igen av de bakterier som råkar finnas i omgivningen, eller av motståndskraftiga svamparter.

När bakterierna i biotekniska städprodukter sprids över en yta håller de rent längre. Genom att regelbundet städa med rätt sorts bakterier uppnås flera saker samtidigt: en grundlig rengöring utan starka kemikalier, en kvarstående ”städningseffekt” och uppkomsten av en skydd som förhindrar återkolonisering. Tillsammans leder detta till en sundare miljö för de människor som vistas på platsen.

Läs mer om Pure Effect, ett svenskt företag vars städprodukter grundas på bioteknik!