Städa och skydda hemmet med gynnsamma bakterier!

När bakterierna elimineras lämnas fältet fritt för svamp

“- Kanske skrubbar de bort alla bakterier och då får vi den här stora öppna ytan som svamp kan växa på; kanske är [svampen] även på väg att bli mer motståndskraftig mot de städprodukter vi använder.” Så funderar Laura-Isobel McCall, biokemist vid University of Oklahoma. Hon har studerat förekomsten av mikroorganismer i bostäder i Peru och Braslien, längs en skala av tilltagande urbanisering – från hyddor i regnskogen, över landsbygdens hus till moderna lägenheter i storstadsmiljöer.

Nyligen publicerade hennes forskargrupp en studie i Nature Microbiology (4/11 2019) där man jämför resultaten för att klargöra hur det moderna stadslivet inverkar på de små mikrobiella ekosystemen.

“- Vi förväntade oss allt färre arter av mikroorganismer med ökande urbanisering, men det är inte alls vad vi funnit när det gäller svamp.”, konstaterar McCall. Artrikedomen bland just svampar visade sig överraskande nog vara absolut störst hemma hos stadsborna. Vad kan då detta bero på? Svaret verkar vara idogt städande, bakteriedödande städprodukter och modern livsstil.

Ett inbjudande tomrum är inte det mest hygieniska

Många städprodukter som är specifikt bakteriedödande röjer i själva verket vägen för andra mikroorganismer som är svårare att döda – exempelvis svamp, som har tjockare cellväggar. Moderna lägenheter verkar också skapa en miljö som är särskilt behaglig för svamp; koldioxid ansamlas och ljuset är dämpat. I städerna lever vi dessutom utan tillgång till en mer naturlig bakterieflora och vardagslivet är fyllt av kemiska produkter.

Rengöringsmedel som grundas på bioteknik tillför istället särskilt utvalda, gynnsamma bakterier. Den biologiska metoden skiljer sig alltså drastiskt från den kemiska! De gynnsamma bakterierna bryter ner smutsen, men upptar sedan utrymmet och bildar en aktiv, skyddande biofilm.  Ett tillfälligt tomrum fylls nämligen snabbt igen av de bakterier som råkar finnas i omgivningen – eller av motståndskraftiga svamparter.

Genom att regelbundet städa med rätt sorts bakterier uppnås flera saker samtidigt: dels en grundlig rengöring utan starka kemikalier, dels en kvarstående ”städningseffekt”; det vill säga ett skydd mot de otrevliga bakteriernas återkolonisering av ytan. Tillsammans leder detta till en friskare miljö för de människor som vistas på platsen.

Läs mer om Pure Effect, ett svenskt företag vars städprodukter grundas på bioteknik!

Dela på sociala medier

Tillsammans med våra kunder får vi samhällets kretslopp att flöda

Luleå kommun övergår till en hållbar fetthantering

För att komma ner till noll i klimatpåverkan till år 2040 har Luleå kommuns infrastruktur- och serviceförvaltning u […]

Läs mer

Runö Möten & Events skapar en hållbar mötesplats

En kort biltur från Åkersberga centrum, vid Näsuddens naturreservat norr om Stockholm, ligger Runö Möten & Even […]

Läs mer

Telge Fastigheter gör Södertälje till en mer hållbar kommun

I Södertälje bedrivs ett aktivt arbete för att förbättra kommunen inom hållbarhet och miljö. 2023 slutade Södert […]

Läs mer

Stora Skuggans Värdshus – restaurangen med ett riktigt kretsloppstänk

Ute vid Norra Djurgårdens grönskande parkområden ligger Stora Skuggans Värdshus. Här har Carola Magnusson i många […]

Läs mer

Senaste nytt inom Bioteria och utvecklingen av miljöteknik

Bioteria presenterar ett nytt varumärke

23.12.13

Go Green under Black Week

23.11.06

Charlotta Buch presentera bioteknik på Almedalen 2023

Bioteria lyfter det dolda fettproblemet på Almedalen

23.07.03