Hög tid för fler branscher att ta steget över till hållbar bioteknik

Bioteknik innebär att mikroorganismer arbetar för oss.

Och det har de alltid gjort – även om vi inte vetat om det! Mikroorganismer har hjälpt människor framställa mat i tusentals år. Vin, ost, bröd, yoghurt och choklad får alla sin smak och konsistens genom gynnsamma mikroorganismers arbete. Våra egna mikroorganismer lever i symbios med oss för att bryta ner maten och förse oss med ämnen vi inte kan tillverka själva. Dessutom koloniserar de en hel biotop – vår kropp – och hindrar därmed sjukdomsframkallande bakterier att få fäste eller tillväxa.

Idag tillverkar mikroorganismer stora mängder ämnen och material som människor behöver, exempelvis insulin till läkemedelsindustrin och enzymer som ersätter kemikalier i tvätt- och rengöringsmedel. Ett flertal branscher har redan helt revolutionerats av bioteknikens möjligheter. 

Vi på Bioteria har bestämt oss för att leda utvecklingen mot det hållbara samhället inom vårt eget område – genom att lösa samhällets fettproblem. Där leder vi Biorevolutionen – med effektiva, rena och billiga lösningar inom fettavskiljning, avfallshantering, avloppsrening och storköksventilation.

Vi ser positivt på framtiden

– Och vi har goda skäl till det! Bioterias bioteknik fungerar effektivt i vardagen. Den återfinns på undanskymda platser i samhällets fundament, där allt bara måste fungera och – helst av allt! – kunna glömmas bort. Den finns i fettavskiljare, den renar avloppsvatten, håller ventilationen fri från fettbeläggningar och tar bort lukten i soprum. Med hjälp av bioteknik spar vi energi, reducerar utsläpp och underhåller vattenomloppets viktigaste strukturer.

Men nu behöver vi ställa om i stor skala, på samhällsnivå. Bioteria vill biokonvertera Sverige! 

Vi vill ersätta mekaniska och kemiska lösningar med lätt, smidig och miljövänlig bioteknik. Men för att det ska bli möjligt behöver stora beslut fattas: kring högre miljökrav, implementering av hållbar teknik och moderniserade regelverk.

VA-branschen är till exempel en mycket konservativ bransch. Det måste den vara. På gott och ont. Marknadens dominerande leverantörer och kommunala vattenbolag gör stora investeringar och planerar långsiktigt, ofta finansierade av skattebetalares pengar. Man har väletablerade relationer inom sin sfär. Traditionella lösningar och förhållningssätt – samt inte minst föråldrade lagar – lever gärna kvar och det tar tid att vinna förtroende för ny teknik.

Men detta fördröjer dessvärre viktiga investeringar i lösningar som är både hållbara och effektiva. Därför ser vi det som en av våra viktigaste uppgifter att sprida kunskap om framtidens teknik!

Läs gärna mer och biotekniken som framtidslösning!

Dela på sociala medier

Tillsammans med våra kunder får vi samhällets kretslopp att flöda

Luleå kommun övergår till en hållbar fetthantering

För att komma ner till noll i klimatpåverkan till år 2040 har Luleå kommuns infrastruktur- och serviceförvaltning u […]

Läs mer

Runö Möten & Events skapar en hållbar mötesplats

En kort biltur från Åkersberga centrum, vid Näsuddens naturreservat norr om Stockholm, ligger Runö Möten & Even […]

Läs mer

Telge Fastigheter gör Södertälje till en mer hållbar kommun

I Södertälje bedrivs ett aktivt arbete för att förbättra kommunen inom hållbarhet och miljö. 2023 slutade Södert […]

Läs mer

Stora Skuggans Värdshus – restaurangen med ett riktigt kretsloppstänk

Ute vid Norra Djurgårdens grönskande parkområden ligger Stora Skuggans Värdshus. Här har Carola Magnusson i många […]

Läs mer

Senaste nytt inom Bioteria och utvecklingen av miljöteknik

Bioteria presenterar ett nytt varumärke

23.12.13

Go Green under Black Week

23.11.06

Charlotta Buch presentera bioteknik på Almedalen 2023

Bioteria lyfter det dolda fettproblemet på Almedalen

23.07.03