Bioboden är en ny typ av avfallsutrymme där gynnsamma bakterier bryter ner det organiska avfallet utan att skapa den otrevliga sop-lukten.
När rätt sorts bakterier finns på rätt plats – ungefär som syrningskulturen i filmjölk – hindrar de också fel sorts bakterier från att etablera sig, genom att konkurrera ut dem. Bakterierna är särskilt utvalda för sina egenskaper och ofarliga för människor, djur och natur.
Bioteknik innebär att använda sig av naturliga mikroorganismer eller lösningar som uppstått i levande system. Metoden är både miljövänlig och ekonomiskt fördelaktig. Bioteknik kan ersätta en mängd traditionella lösningar – i det här fallet både kemi och ozon.
Biobodens tak – här med solpaneler och tät matta av fetbladsväxter (sedum).
Hållbarheten i centrum
Bioboden i sin helhet är utvecklad med miljöhänsyn och hållbarhet i centrum! Ytterväggarna är tillverkade av ett återvinningsbart och underhållsfritt material som står emot alla tänkbara väderförhållanden – inklusive påfrestningar som surt regn och klotter. Biobodens struktur består av cederträ, vilket är naturligt motståndskraftigt mot röta och dessutom avskräcker insekter. Större skadedjur hålls borta med hjälp av aluminiumnät.
Biosystemet
Biobodens gröna hjärta – ORS Biosystem – består av en biologiskt aktiv produkt, spraymunstycken som placeras över sopkärlen – samt ett styrskåp som reglerar doseringen av bioprodukten. Ingen dosering sker då ljuset är tänt (vilket betyder att människor befinner sig i boden).
Den biologiska produkten innehåller våra mikroorganismer.
Oansenligt yttre – smart insida!