Bioterias bioteknik förklarad med hjälp av ost..!

Utsidan på en typisk fransk ost utgör ett unikt, dynamiskt och alldeles eget litet ekosystem; ostens mikrobiom. Men till skillnad från många andra mikrobiella ekosystem – med tveksam lukt! – så är det här önskat av människor. Det är till och med eftersträvat, åtråvärt och hyllat; trots att det ofta avger flyktiga svavelhaltiga ämnen, som ammoniak.

I forskningssammanhang utgör ostmikrobiomet en perfekt avgränsad, förenklad och därför lättstuderad modell, som ökar förståelsen för andra mikrobiella ekosystem. Dessa finns nämligen överallt och lyder samma lagar var de än uppstår.

Vår bioteknik går ut på förändra, styra och tämja de naturliga ekosystem som uppstår i fettavskiljare, avloppsvatten och avfall. Genom att utnyttja potentialen hos naturliga biologiska processer kan vi lösa problem på ett synnerligen hållbart och exceptionellt miljövänligt sätt!

Mikroorganismer skapar ekosystem i miniatyr – alltid och överallt

För att en specifik ost ska utvecklas som avsett måste precis rätt mikrobiom etablera sig och uppmuntras i sitt arbete. Olika typer av mikroorganismer arbetsdelar och samarbetar genom att bryta ner näringsämnen i flera steg och tillgängliggöra dem för varandra. De utsöndrar också hämmande kemikalier riktade mot konkurrenter i syfte att begränsa deras tillväxt. Olika arter avlöser varandra i takt med att ostens mognad fortskrider och miljön därför förändras.

Samarbeten över enorma evolutionära avstånd, som mellan bakterier och mögel, leder till resultat som Brie, Camembert, och Roquefort. Kort sagt: Ett mikrobiellt ekosystem är ett komplicerat nätverk av konkurrens, samarbeten och ömsesidiga beroenden. I bästa fall utför det ett effektivt arbete med ett önskat slutresultat!

Vår bioteknik kontrollerar miljön och styr mikrobiomet!

De mikrobiella ekosystem som etablerar sig spontant i fettavskiljare, soprum, avlopp eller ventilationssystem är mycket sällan önskade eller gynnsamma. Lukten är aldrig uppskattad. Men vi kan göra något åt det!

Vi miljöoptimerar fettavskiljare genom att tillföra syre via luftplattor på botten av tanken. Detta ger de gynnsamma bakterierna (eller metaboliska processerna) en kraftig konkurrensfördel – och dödar även i viss utsträckning de oönskade bakterierna, eftersom syre är giftigt för dem.

Vi tar kontroll över ett illaluktande ekosystem genom att tillföra rätt sorts bakterier: särskilt utvalda, effektiva fettnedbrytare som utför ett viktigt arbete – men utan att producera illaluktande ämnen.

Kontakta oss så berättar vi mer om den hållbara biologiska metoden.

Kontakta oss!

Dela på sociala medier

Tillsammans med våra kunder får vi samhällets kretslopp att flöda

Luleå kommun övergår till en hållbar fetthantering

För att komma ner till noll i klimatpåverkan till år 2040 har Luleå kommuns infrastruktur- och serviceförvaltning u […]

Läs mer

Runö Möten & Events skapar en hållbar mötesplats

En kort biltur från Åkersberga centrum, vid Näsuddens naturreservat norr om Stockholm, ligger Runö Möten & Even […]

Läs mer

Telge Fastigheter gör Södertälje till en mer hållbar kommun

I Södertälje bedrivs ett aktivt arbete för att förbättra kommunen inom hållbarhet och miljö. 2023 slutade Södert […]

Läs mer

Stora Skuggans Värdshus – restaurangen med ett riktigt kretsloppstänk

Ute vid Norra Djurgårdens grönskande parkområden ligger Stora Skuggans Värdshus. Här har Carola Magnusson i många […]

Läs mer

Senaste nytt inom Bioteria och utvecklingen av miljöteknik

Ny VD för Bioteria

Han blir ny VD på Bioteria Technologies AB

24.10.01

Bioteria presenterar ett nytt varumärke

23.12.13

Extra förmånliga priser under Bioteria Green Week!

24.11.18